Основна школа 'Вук Караџић' Пожаревац

Фотогалерија Преузимања
 
Дубравица Е-пошта
        

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

          Основна школа у Дубравици има свој дуги век трајања. Ова школа је једна од најстаријих у Србији. Постоји податак да је још 1826 године у Дубравици радио учитељ Петар Грујић рођен 1783 у Загајици (јужни Банат), што значи да је Дубравица имала школу и раније.

Школа у ДубравициШкола у Дубравици

      

          Школска зграда у којој се и данас одвија настава подигнута је 1898 године.
          Од школске 1960-1961 године у Дубравици је радила осмогодишња Основна школа "Бранислав Нушић". Школу су као и у XIX веку похађала и деца из Батовца  (од V до VIII разреда) и понеко дете из Острова.
             Осмогодишња школа ће успети да изведе само пет генерација свршених ученика. У почетку рада Осмогодишње школе "Бранислав Нушић" у Дубравици, појавила су се два проблема: недостатак адекватних просторија и недостатак стручних кадрова. Да би се обезбедиле било какве просторије за рад, школа је била принуђена да користи и такве зграде као што је била бивша Општинска кафана, здравствена амбуланта, чак и приватну кућу (за школску кухињу). Против савремене наставе биле су се удружиле несташица школског намештаја, учила, нехигијенске просторије....
          Припајање школе Основној школи "Вук Караџић" у Пожаревцу, односно подручном одељењу ове школе у Забели извршено је школске 1965-1966 године. Од те школске године Основна школа у Дубравици, као подручно одељење ради само са нижим разредима (од I до IV разреда).

Фотографије ученика из Дубравице

012/574-121