Основна школа 'Вук Караџић' Пожаревац

Фотогалерија Преузимања
 
Насловна arrow О школи
О школи Е-пошта

 

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Основна школа Вук Караџић“, основана је 07. септембра 1887. године. Њен почетак рада везан је за једну малу зграду, која се налазила на месту званом „Запис“ (сада станови солидарности) где се секу улице Дунавска и Партизанска. У поменутој малој згради почела је са радом „Пожаревачка бурјанска школа“, која је имала само једно одељење трећег разреда са 45 ученика, које је водио учитељ Алекса Димитријевић.

У близини мале зграде, 1895. подигнута је „Прва занатлијска школа“ или „Зграда изложбе“, чије просторије одмах почиње да користи „Бурјанска школа“ за одржавање наставе. Пошто су зграде изграђене од лошег материјала, нису одговарале најелементарнијим хигијенско-педагошким захтевима, донета је одлука да се изгради нова школска зграда на државном плацу у „Бурјану“.

 

Прва школска зграда

Слика  1:  Прва школска зграда у Пожаревцу- у „Бурјану“

 

Изградња нове школске зграде за потребе основних школа започета је 10. јуна 1908. године и трајала је до 30. јуна 1909. године. Школска зграда је имала четири учионице и две канцеларије. Крајем августа 1909. године, школска зграда „Прве занатлијске школе“ је напуштена, а њена одељења су преведена у нову зграду у „Бурјану“.

Тако је Пожаревац добио своју прву државну школску зграду за потребе основних школа. Била је то прва и једина школска зграда све до 1939. године.

Назив «Вук Караџић» добила је школске 1913/14. године. До коренитих промена у раду школе долази школске 1958/59. године када је почела да ради као осмогодишња школа. Исте године дошло је до припајања Основне школе из Забеле са Основном школом «Вук Караџић» из Пожаревца. Због повећања броја ученика било је потребно проширити школу. Изградња новог дела школе завршена је 1. марта 1964. године и тако је уз стару изграђена нова школска зграда са 9 учионица, 3 канцеларије, фискултурном салом и радионицом. Данас радници и ученици школе популарно овај део зграде називају «Нова школа», а стари део «Мала школа».

Већ 1965. године Основној школи «Вук Караџић» из Пожаревца припаја се Осмогодишња школа «Бранислав Нушић» из Дубравице са подручном школом из Батовца, а 1975. године им се припаја и Основна школа «Драги Дулић Моравац» из Живице са подручним школама из Драговца и Брежана.

Године 1977. дограђен је део школе до Ратарске улице, који чине амбуланта, трпезарија и кухиња у приземном делу и три учионице и три канцеларије на спратном делу школе.

На том делу школе 2003. године дограђен је још један спрат са пет учионица, односно кабинета.

 

ШКОЛА ДАНАС


Основна школа «Вук Караџић» налази се у Моравској улици број 2 у Пожаревцу на раскрсници трију улица. Настава се одвија у матичној школи и у 6 издвојених школа. Матична школа има 12 учионица, 5 кабинета, библиотеку, фискултурну салу са 2 свлачионице, кухињу са трепезаријом где ученици свакодневно добијају по један суви оброк, зборницу за наставнике, канцеларију за директора, помоћника директора, благајника, секретара, педагошко-психолошку службу и амбуланту. Школа има два дворишта са теренима за фудбал и кошарку.
Школа у Забели има 7 учионица, канцеларију и терене за фудбал, одбојку и кошарку. Остале издвојене школе имају по 2 учионице, канцеларију и терен. Издвојене школе од матичне удаљене су 6-17 км.

Све учионице опремљене су потребним дидактичким материјалом и украшене дечијим радовима и цвећем, у циљу постизања што пријатније и опуштеније атмосфере за рад.

Кабинет за информатику има око 20 рачунара повезаних у мрежу  и прикључених на Интернет, а користи се за наставу техничког образовања и информатику.

Школска библиотека је реновирана и фонд књига је значајно обогаћен. Сваке године купује се око 300 књига, како би ученици увек имали на располагању потребну школску лектиру, а наставници и учитељи стручну литературу.

Наша школа има своју медицинску амбуланту, која у свом саставу има две педијатријске ординације и једну стоматолошку. Амбуланта ради током целог дана. Наша школа је једина основна школа која има своју амбулантуи, самим тим, олакшано је лечење наших ученика.

Наша школа има два игралишта за реализацију физичког васпитања у разредној и предметној настави. Већи терен је оспособљен за мали фудбал и рукомет, а мањи терен за кошарку и гимнастику. Фискултурна сала је потпуно реновирана (окречена је и стављен је нов паркет) и има све потребне спортске реквизите и справе

Ученици наше школе хране се у трпезарији у чијем склопу је кухиња, где се свакодневно спрема свежа ужина.
Ученици добијају по један суви оброк са течним напитком. Посебно се обраћа пажња на квалитет дечје исхране и поштују се сва правила потребне количине храњивих материја и намирница.

Хигијена у нашој школи је на завидном нивоу захваљујући одличној организацији управе школе и помоћног особља.
У школи ради 10 чланова помоћног особља који се старају да ученици имају најповољније хигијенске услове за рад.

У нашој школи постоји континуирана и ефикасна сарадња учитеља и педагошко-психолошке службе са родитељима и ученицима. Наша школа је отворена за индивидуалне разговоре са родитељима сваког дана од 09:35 до 09:55 часова у разредној настави и од 10:40 до 11:00 часова у предметној настави, док је педагошко-психолошка служба на располагању родитељима и ученицима сваког радног дана од 08:00 до 19:00 часова. 

Безбедност наше школе је на високом нивоу. Капије се закључавају и тиме је спречен улазак нежељених лица у дворишта и објекат наше школе. Одлична је сарадња са Министарством унутрашњих послова, чији службеници редовно обилазе нашу школу. На коловозу поред школе постављени су лежећи полицајци и раскрсница је добро осветљена тако да ученици немају проблема при изласку из школе у вечерњим сатима. Недавно је инсталирана И опрема за видео надзор чиме је безбедност подигнута на још виши ниво.